Zamestnanci FNsP J.A. Reimana sa stretli na protestnom zhromaždení

27.11.2007 Prešov

Prešov 27. novembra (TASR) - Plnenie Programového vyhlásenia vlády SR v časti platieb za poistencov štátu vo výške päť percent z priemernej mzdy žiadali dnes popoludní v rámci protestného zhromaždenia odborári a ...
Zhruba stovka protestujúcich zdravotníkov zároveň požadovala zlepšenie pracovných a platobných podmienok. \"Vláda vo svojom vyhlásení sľúbila, že zabezpečí navýšenie finančných prostriedkov pre zdravotníctvo v tomto roku cestou zvýšených sadzieb zo štyroch na päť percent priemernej mzdy. Skutočnosť je však iná - vláda platila zvýšené platby len štyri mesiace, čo znamená rozrátané na celý rok len 4,33 percenta, \" uviedol pre TASR predseda základnej odborovej organizácie Štefan Hudačko. Dodal, že pre rok 2008 navrhovaná výška platby štátu za svojich poistencov znamená nárast oproti tomuto roku len o 0,17 percenta.
Odborári toto navýšenie považujú za nedostatočné. \"Nezastaví to zadlžovanie zdravotníckych zariadení a neumožní odmeňovanie zamestnancov na požadovanej úrovni, \" doplnil Hudačko. Podľa neho sa zvýšením finančných prostriedkov v rezorte a jeho zariadeniach vytvoria podmienky aj pre vyššiu kvalitu poskytovaných služieb pacientom. Zároveň sa zlepší technické aj personálne vybavenie nemocníc. Prešovskí odborári požadujú pre svojich zamestnancov nemocnice zvýšenie mzdových prostriedkov o 30 percent.
FNsP J. A. Reimana v Prešove zamestnáva približne 2000 pracovníkov, z toho je cez 310 lekárov a zhruba tisíc sestier. Dovedna 50 percent z uvedeného plného počtu zamestnancov je organizovaných v odborových organizáciách.
 

Vyberte región